Видяно и преживяно

10 дневна екскурзия до Санкт Петербург | Robinzon Travel

10 дневна екскурзия до Санкт Петербург | Robinzon Travel

Един невероятно кратък миг от живота на човек, изпълнен с такава наслада от духовното и културно  израстване, който всеки трябва да  изпита!


Има два периода в които е добре да отидете там – юни, когато са белите нощи или началото на септември,  когато температурите изненадващо и за мен самата – бяха около и над  25 градуса - истински късмет!
Първото ми впечатление  беше от Нева - реката,  която минава  през целия град – огромна и величествена със своите меандри и острови, които образува - тя е извор на живот!  Още първия ден, след разходката ни с корабче бях сигурна:
„Градът е строен около реката - толкова красив и пленителен,  за да бъде вечно отразяван в нея и така красотата му да се увеличава двойно“.

 

За мое голямо щастие хотела,  в който бяхме отседнали също беше точно на  брега  на реката, а гледката от 12 етаж, нощно време - просто неописуема !

 

Следващите няколко дена се уверих, че Санкт Петербург е град с уникална архитектура,  с множество дворци, църкви, музеи, театри, паметници на културата....  Град толкова млад, зелен и свеж, толкова  чист и подреден, толкова цветен, и в същото време толкова различен зад всеки ...

» пълния текст

Рио Де Жанейро

Бяхме на екскурзия в Рио, разбира се през Февруари...

 

Още ме държи онази тръпка, която изпитах, разхождайки се по къдравият тротоар на Копакабана и наблюдавайки ежедневието на хората живеещи там.

 

Виждайки техният темперамент и стил - осъзнах, че само богоизбрани са достойни да се докоснат до тази земя. Слънчевите лъчи, тропическите растения, ароматът, който се носеше по алеята, съчетани с музиката, звучаща от близките кафенета ме караха да забравя за всичките си проблеми и да се отдам на радостта от живота.

 

Посетихме: дворецът Итамарату, Историческият музей, Националната библиотека, Музеят на модерното изкуство - експонатите са много интересни. Бяхме очаровани от Музеят на карнавала, който се намира в центъра, близо до Sanbodromo . В него бяха изложени костюми от минали карнавали, които по желание можеха да се пробват. Беше много забавно!

 

Друга впечатляваща част от нашата екскурзия беше изкачването с влакче към хълма Корковадо и към статуята на Христос. Минавайки през тропическите гори на националния парк Тиджукасе насладихме на уникалната красота на биосферата –  гъста, зелена растителност беше преплетена с огромни цветове на орхидеи- божествено!

 

След изкачването до върха на хълма се разкри най-изумителната гледка в моя ...

» пълния текст

Марса Алам или домът на морските крави

Марса Алам или домът на морските крави

Прелитаме половин Европа на зиг-заг – от София през Будапеща до Щутгарт и от там пет часа полет до Египет, защото българските агенции не организират пътуване до Марса Алам, Египет. Но за нас си струва – отиваме да се гмуркаме с dugongs –морски същества, наречени на български с грубото име „морски крави” които живеят само на 3-4 места в света.

 

И така пристигаме за втори път в Египет! В резюме:

Първо – Египет определено трябва да се посети, не само веднъж и определено не през април или май, а в началото на март когато слънцето е галещо (а не жулещо), температурата на въздуха е около 28-30 С, а на водата 24-25 С.

 

Второ  –  ако  вече  сте  видели  пирамидите  и  Сфинкса  в  Гиза,  старият  пазар  и националния  музей  в  Кайро,  гробниците  на  фараоните  и храмът  на  Хапчетсут  в долината на царете и храма Карнак в Луксор, не ходете повече там! В действителност, историческото  наследство  на  Египет  е голямо,  но  туристически  е  събрано  в  три основни отправни точки – Кайро, Луксор и Асуан. За да почувствате атмосферата и за да видите достатъчно обаче, трябва да отделите поне по един ден за всяко от тези места, но веднъж преминали от там се отдайте единствено на почивката, ...

» пълния текст

Малдиви - о.Куреду

Малдиви - о.Куреду

ДА ПОСЛЕДВАШ ДУШАТА СИ

 

Нима е възможно носталгията по място, където си бил само седем дни да те накара да халюцинираш рано сутрин, или при спомена за усещанията ти Там да предизвикват студени тръпки по тялото ти или спазми в стомаха ти?!

 

...Утрото бавно настъпва в листата на ореха пред прозореца ми. Кърмя сина си в полусънно състояние, унесена в удоволствието да усещам диханието му. Повдигам глава за секунди и ...мангровото дърво приютява черна птица с червени очи на един от клоните си, а топлината на наситеният от влага въздух ме блъсва в лицето.

 

Отново съм там! Излизам боса и вървя по белия мек пясък. Само на метри от леглото ни и краката ми докосват океана. Душата ми полита над безбрежната шир и някъде навътре се гмурва и изчезва в дълбините. Сега съм русалка, морски човек без душа останал на брега.

...

 

Вече 12 часа сме в ужасния самолет. Подтиска ме препълненото с хора пространство, макар че всъщност в самолета е доста широко. Първо трябва да пристигнем в Шри Ланка и с втори полет ще кацнем на Малдивите, в Мале.

 

Нямам търпение да пристигнем вече! Все още не вярвам, че се осъществява още една от мечтите ми – може би заветната.

 

Море, ...

» пълния текст

Малдиви - о.Олхувели

Малдиви  - о.Олхувели

За всяко кътче от света има време от годината,  което е най-подходящо за туристически посещения. Особено силно това важи за екзотичните дестинации. На никой няма да му е приятно да отиде на почивка на екзотичен остров по време на дъждовния сезон. За целта, когато човек реши да предприеме далечно пътуване до непознати географски ширини, е убаво да проучи кога да го направи.

 

Когато решихме да пътуваме за Малдивите, в България беше Ноември. Навън беше сиво и мрачно, студено и мокро.Някак си ми беше странно, че след два месеца ще стягам багаж с летни дрехи, особено след като току-що ги бях прибрала. Но и в това си има тръпка.

 

Нашето пътуване започна в началото на янури. Навън валеше сняг, бяха минусови температури, а аз пътувах по потник, дънки и тънко кожено яке  и носех джапанки в ръчния багаж.Маршрутът беше ясен : София – Истанбул(7 часа престой) – Дубай – Мале (столицата на Малдивите) – о-в Олхувели. Престоят в Истанбул беше доста тежък, защото валеше из ведро и нямаше смисъл да напускаме летището. За това останахме там и го научихме почти наизуст, въпреки че самото летище не е малко. Аз лично приемах престоя като част от програмата, като нещо, което трябва да изчакам да отмине, ...

» пълния текст

Дубай - едно от седемте емирства на Обединените арабски емирства

Дубай - едно от седемте емирства на Обединените арабски емирства

Как пясъкът е превърнат в злато…

 

Дубай - едно от седемте емирства на Обединените арабски емирства.

 

Самолетът започва да се снижава… Върховете на безумно високи сгради разкъсват облаците като остриета на ножове. Всичко ми изглежда като добре подреден и много сложен пъзел. Всяко парченце точно си е паснало на мястото и е сложено там с много умисъл и прецизност. И не на последно място с много пари.

 

Красиво е… виждам ясно как човешката ръка е превърнала пясъка на пустинята в едно космополитно място. Ето я и Палмата…единия от трите изкуствени острова- така наречения  Джумейра бийч. Виждам от високото и земното кълбо- изкуствено създадени от пясък, държавите изникват във водната шир като водни лилии.

 

Самолетът каца и слизаме на едно от най-впечатляващите летища – просторно, чисто и …много арабско. Навсякъде се виждат араби с типичните им дълги бели дрехи , а жените надничат тайнствено зад черните си бурки. На някои дори лицата им са покрити и само очите им се виждат, носят включително ръкавици на ръцете. Казват, че това са най-богатите жени. Добре, че не съм по къси панталони си мисля, щях да се чувствам много нелепо.След като сме минали паспортен ...

» пълния текст